Uw-zorgspecialist.nl
Zorgverzekering wordt duurder in 2023

Zorgverzekering wordt duurder in 2023

Elk jaar wijzigt er wel het een en ander aan de zorgverzekering. Dat is niet onlogisch, want ook de zorgbehoeften en de zorgkosten wijzigen non-stop. Opvallend is dat de zorgverzekering volgend jaar duurder wordt. Uiterlijk op 12 november 2022 dienen de zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend te maken. Nadien kan je eventueel beslissen om over te stappen van zorgverzekering. Daarvoor dien je ten laatste op 31 december 2022 de zorgverzekering op te zeggen. Ten laatste op 31 januari 2023 moet je dan een nieuwe zorgverzekering hebben. Via de zorgvergelijker vind je eenvoudig de zorgverzekering die het beste bij jou past.

Premie voor zorgverzekering stijgt in 2023

De afgelopen jaren is de zorgpremie al verschillende keren gestegen. Ook in 2023 zal de premie stijgen. Dit jaar is het leven duurder geworden, waarbij ook de zorgkosten zijn gestegen. Een duurdere zorg betekent een hogere premie voor de zorgverzekering. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zorgpremie ook in 2023 zal stijgen. Daarbij verwacht het kabinet een gemiddelde stijging van 135 euro op jaarbasis. De gemiddelde maandpremie voor de zorgverzekering zal hierdoor uitkomen op ongeveer 137 euro. Natuurlijk zijn het de zorgverzekeraars die uiteindelijk de premie vaststellen. Zorgverzekeraar DSW kondigde reeds een stijging aan van 9,75 euro per maand voor de basisverzekering. Andere zorgverzekeraars zullen wellicht dat voorbeeld volgen.

Daarnaast verdwijnt de korting collectieve zorgverzekering. Ongeveer twee op de drie Nederlanders beschikt over een collectieve zorgverzekering en mag daarbij rekenen op een korting. Deze korting bedraagt op dit moment nog maximaal vijf procent. Vanaf 2023 mogen verzekeraars geen korting meer verlenen op de basiszorgverzekering. Op de aanvullende zorgverzekering mag de verzekeraar wel nog kortingen geven. Onze tip nu de zorgverzekering duurder wordt: vergelijk de zorgverzekering en ga na of het interessant is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Maatregelen die de zorgverzekering betaalbaar moeten houden

Het is belangrijk dat we de zorgverzekering kunnen blijven betalen, want iedereen heeft recht op passende zorg en zorghulpmiddelen als braces en rolstoelen. Daarom is er de zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Het bedrag hiervan is afhankelijk van het inkomen. De zorgtoeslag blijft in 2023 bestaan en wordt zelfs opgetrokken. Voor de lagere inkomens betekent de hogere zorgtoeslag dat de stijging van de zorgpremie wordt gecompenseerd.

Bij het afsluiten van een zorgverzekering is er altijd sprake van een verplicht eigen risico. Dit betekent dat je elk jaar eerst een deel van de zorgkosten zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar een vergoeding toekent. Er bestaan slechts een aantal uitzonderingen op het principe, bijvoorbeeld voor minderjarige kinderen. Het eigen risico blijft 385 euro, net als in 2021.

Wijzigingen basispakket zorgverzekering

Zoals ieder jaar wordt er opnieuw gesleuteld aan de inhoud van de zorgverzekering. Een aantal toevoegingen gebeurden eerder al. Zo is het medicijn nivolumab sinds juli 2022 al aan de basisverzekering toegevoegd. Dit medicijn wordt gebruikt bij bepaalde tumoren. Per 1 januari 2023 zal de vergoeding van vitamine D worden geschrapt. De regeling met betrekking tot de vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten wordt dan weer verlengd tot 1 augustus 2023.

Redactie